Podden Trycksvärta

- en skrivpodd med Anna & Hanna

Sedan januari 2023 kan du varannan vecka följa författarna Anna Samuelsson och Hanna Wesslén i podden Trycksvärta.
Där diskuteras skrivprocessen och bokutgivning, med särskilt fokus på egenutgivning. Podden finns på flera plattformar. Följ gärna!

NÄSTA AVSNITT 24 SEPT

36. Planera ett boksläpp

Förbered dig inför ditt boksläpp med våra bästa tips! Lär dig om marknadsföring, PR, lanseringsevent, och mycket mer för att göra boksläppet framgångsrikt och slippa stressa i sista minuten.

35. Att avsluta och börja på nytt

I denna sommaravslutning diskuterar vi vikten av att avsluta ett skrivprojekt och vilka svårigheter du kan stöta på. Vi delar våra strategier för att framgångsrikt avsluta bokprojekt, hantera självtvivel och fira framgångar i ditt bokprojekt!

34. Bokmässor och marknader

Upptäck hur du som författare kan lyckas på bokmässor och marknader. Lyssna på vår spännande intervju med författaren Magnus Carling och få massor av tips för att maximera din framgång och synlighet.

33. Välj utgivningssätt

Utforska de olika utgivningsalternativen för författare: traditionell utgivning, hybridförlag, eget förlag och utgivningstjänster. Vi diskuterar deras för- och nackdelar samt ger råd om vad du kan tänka på när du utvärderar vilket alternativ som passar ditt skrivprojekt bäst.

32. Specialavsnitt: Boktips

Vad fastnar vi för när vi läser? Specialavsnitt med våra boktips, skönlitterära böcker och skrivböcker. Vi diskuterar även vad som får oss att fastna för en bok och vilja läsa om den.

31. Recensioner och blurbar

Vi utforskar världen av bokrecensioner och bokbloggar. Vi intervjuar en erfaren bokbloggare, @sarasbokhyllor på Instagram, och delar användbara tips om hur författare kan navigera och dra nytta av recensioner för att förbättra och marknadsföra sina böcker.

30. Anlita en lektör

I avsnitt 30 diskuterar vi kraften av professionell feedback. Vi dyker ner i värdet av att anlita en lektör. Få insikter om hur rätt feedback kan förvandla ditt manus och lyfta din berättelse. Lektören Linda Vestergren svarar på våra frågor, missa inte det!

29. Skapa skrivrutiner

Upptäck hur du kan skapa en hållbar skrivrutin som passar din livsstil och förbättrar din kreativitet och produktivitet i skrivprocessen. Vi delar personliga erfarenheter och tips för att utveckla effektiva skrivrutiner.

28. Arbeta med betalda annonser

Marknadsföring för författare. Att arbeta med betalda annonser kan vara en del i din marknadsföringsplan. Vi intervjuar författaren Natalie Forslind som arbetar som growth manager för tips kring en framgångsrik annonsstrategi.

27. Välj skrivprogram

Det finns många program för både skrivande, sättning och layout. Här går vi igenom de program som vi har använt och dess för- och nackdelar. Vi ger tips på hur du kan strukturera ditt skrivande och vad som är bra att tänka på.

26. Skriv en fackbok

Vill du dela med dig av din kunskap om hemmasnickeri, IT eller vandrande pinnar? Då är det kanske en fackbok du ska skriva. Men vad skiljer egentligen fackboksskrivande och skönlitterärt skrivande åt och hur går man tillväga? Vad ska man tänka på när det gäller bilder, papperskvalitet och tryck? Vi diskuterar våra egna erfarenheter av att skriva fackböcker och lyssnare delar med sig av sina tankar.

25. Skrivregler och hur vi bryter mot dem

Skrivregler finns många. Vilka kan man som författare bryta mot och vilka bör man följa? Vi diskuterar våra egna erfarenheter och några av lyssnarnas inspel. Dessutom berättar testläsaren Malin Lindkvist om de vanligaste misstagen som hon ser under genomläsningarna av manus.

24. Motivation och drivkrafter

I det här första avsnittet 2024 diskuterar vi konsten att hålla skrivmotivationen vid liv, yttre och inre motivation och hur man balanserar dessa i skrivandet. Lyssna för att höra vad som motiverar oss och några av våra lyssnare i skrivandet.

23. Julavslutning

Vi avslutar året med en tillbakablick på året och diskuterar vad vi ska skriva och läsa under julen. Bokrecensenten Bokdaling tipsar dessutom om sina fyra julfavoriter i bokväg.

22. Format och tryckeri

Vi diskuterar olika bokformat i Sverige och internationellt, ger insikter i val av papperskvalitet och typsnitt, och utforskar fördelarna med print on demand jämfört med traditionella tryckerier. Få värdefulla tips om hur du väljer rätt format och tryckmetod för din bok, samt hur du kan göra din bok estetiskt tilltalande och läsarvänlig. Tips för indieförfattare!

21. Releasespecial

”Brickan i spelet” och ”Res och tälta med barn” – Hannas och Annas nya böcker släpptes under oktober-november. Vi firar med releasespecial och diskuterar boksläpp. Vad har varit roligast, svårast och mest utmanande? Hur känns det att släppa en uppföljare? Måste man ha en releasefest? Och hur känns det att hålla i sin nytryckta bok?

20. Hemsida och webbutik

En hemsida är en bra plattform för att marknadsföra dina böcker och dig som författare. Men hur skaffar man det? Vad kan den innehålla och vad kan vara bra att tänka på? Och hur fungerar det när man sätter upp en webbutik? Det och mycket annat tar vi upp i avsnittet, tillsammans med våra bästa tips. Lyssnaren och författaren Sten Rosendahl delar med sig av sina tips kring företagande som vi tog upp i förra avsnittet.

19. Innan första boksläppet

Innan första boksläppet är det en rad saker att tänka på. Vi diskuterar bland annat hur det är att starta företag och tar även upp författarfotografering, ISBN, EAN och QR-koder. Lyssnaren och författaren Sten Rosendahl bidrar med tankar kring förra avsnittet om testläsning. Som vanligt får du våra bästa tips!

18. Arbeta med testläsare

Testläsare är en väldigt viktig del för att utveckla ditt manus. Vad tittar en testläsare på? Vad ska man tänka på när man får hjälp av en testläsare? Och hur hittar man dem? Allt detta och lite till diskuterar vi i avsnittet och vi intervjuar också testläsaren Malin Lindkvist. Thomas Kung delar med sig om sina erfarenheter kring ett testläsningsverktyg.

17. Utveckla dina sociala medier

Vill du synas mer i sociala medier? Vad innebär det att ha ett författarkonto och vad kan man posta? Vad ger det i form av gemenskap? Hur mycket tid bör man lägga och vilka sociala medier bör man satsa på? Ja, det finns mycket att fundera över när det gäller sociala medier. Vi tar upp ämnet till diskussion och intervjuar även författaren och ljudboksinläsaren Kristina Dowling som har mycket bra koll när det gäller både bild och film i sociala medier.

16. Skala upp ditt författande

Vill du lägga mer tid på ditt skrivande eller kanske till och med bli heltidsförfattare? Eller vill du ge ut fler böcker på kortare tid än idag? Det här avsnittet är för dig som vill skala upp ditt författande. Vi pratar om vad som krävs och vad som kan vara bra att tänka på; ekonomiskt, socialt och tidsmässigt och delar självklart med oss av våra bästa tips! Vi intervjuar dessutom författaren Sten Rosendahl som berättar om manusskrivande för både film och böcker.

15. Skapa dina karaktärer

Karaktärer som skapar intresse är grundläggande i skönlitterära romaner. Men hur skapar man dem som författare? Vad är bra att tänka på? Det finns en del fällor och misstag som är lätta att göra. Vi delar med oss av våra egna misstag och berättar också om våra bästa tips. Dessutom diskuterar vi våra favoritkaraktärer och vad som gör dem så bra.

14. Kick-off

Podden Trycksvärta är tillbaka efter sommaruppehållet. Vi startar med en kick off inför hösten och diskuterar skrivmål, bokutgivning och marknadsföring. Hur sätter man egentligen rimliga mål i sitt skrivande och vad är viktigast?

13. Sommaravslutning

Sommar, författande, böcker, semester – ja, i det här avsnittet försöker vi sammanfatta våra lärdomar från den här första tiden, följa upp intervjuer och svara på frågor. Vi vill både se tillbaka och blicka framåt. Vad har vi för mål, vad vill vi läsa och vad ser vi fram emot till hösten?

12. E-bok

Bokbranschen blir ju alltmer digitaliserad idag och att skapa en e-bok är både billigt och för många självklart, antingen som komplement till andra utgåvor eller som enda utgivningsform. Vi tar upp olika programvaror och diskuterar vilka ändringar man kan behöva göra från tryckt bok till e-bok, men också vilka svårigheter och utmaningar vi stötte på. Självklart delar vi med oss av våra bästa tips!

11. Vad kostar en bokutgivning?

Som egenutgivare behöver man ju bekosta tryck och andra utgifter själv och det är inte självklart att skrivandet går med vinst. Hur kan man tänka kring kostnader och varför är det så viktigt att göra en budget? Podden ger sina bästa tips kring den ekonomiska delen av utgivningsprocessen. Och hur är det med tidsplan? Vad tar tid och vad kan vara bra att tänka på? Vi intervjuar också vetenskapskommunikatören och författaren Kristina Svensson som både driver en författarsajt och har ett tjugotal böcker bakom sig.

10. Inlaga och sättning

Att sätta inlagan i en bok kan vara tidsödande. Vad kan du tänka på när det gäller marginaler, mellanrum, format och avstavningar? Hör poddens bästa tips kring vad du kan tänka på när det är dags att lägga in texten i ett dokument som kan skickas till tryckeriet. Vi har arbetat med både InDesign och Atticus, men det finns också många andra program på marknaden.

9. Foton och illustrationer

Vill du använda ett foto från Internet på omslaget av din bok? Vill du arbeta med en illustratör för dina barnböcker? Ja – hur gör man egentligen när man vill inkludera foton och illustrationer i sin bok? Podden diskuterar, intervjuar fotografen Michael Skoglund och illustratören Anna Lathi och ger tips i ämnet.

8. Att välja boktitel och kapitelrubriker

Hur väljer man boktitel och hur lång ska den vara? Vad tillför kapitelrubriker? Det finns mycket att ta hänsyn till när man, som framförallt egenutgivare, väljer titel och rubriker på egen hand. Podden går igenom hur man kan tänka kring ämnet och delar med sig av tips och tankar.

7. Redigera ditt manus

Att redigera sitt bokmanus är både tidskrävande och roligt. Som egenutgivare äger du hela redigeringsprocessen men du behöver inte göra allt själv! Vi diskuterar hur vi arbetar med redigering och delar med oss av våra tips.

6. Distribution

Det finns många olika plattformar och möjligheter att sälja sina böcker. Utan distribution kan inte boken nå sina läsare. Vi diskuterar utskick av böcker från hemmalagret direkt till läsare, Bokinfo, nätbokhandlarna, fysiska bokhandlare, utlandsdistribution och mycket annat. Dessutom gästas vi av författaren Molly Ericson som bland annat berättar om sin webbutik.

5. Bokomslag i praktiken

Göra eget omslag eller ta in en designer? Hur hittar man förresten en designer och vad kostar det? Om man vill göra omslaget på egen hand – hur bär man sig åt? Vi diskuterar tillvägagångssätt i Photoshop och InDesign, omslagsbilder och vad man bör tänka på. Ett informativt avsnitt med många praktiska tips!

4. Projektplan

Hur planerar du din bokutgivning? Vi gör projektplaner och diskuterar vad som kan finnas med och hur man bäst skapar den. Och hur håller man reda på vad som är gjort? Vi gästas också av Albin Hagberg Medin som berättar om sin kickstarterkampanj som finaniseringsmetod. Missa inte detta!

3. Bokomslagets betydelse

Bokomslag – typsnitt, bilder, text och logotyper – det är mycket att tänka på när det gäller omslag. Varför är bokomslaget så viktigt? Vad bör finnas med på ett omslag? Anders Nyman, författare till böcker om bland annat egenutgivning och bokomslag, gästar oss. Vi väljer också ut våra favoritomslag och funderar över varför de tilltalar oss så mycket.

2. Skrivprocessen

Vi diskuterar skrivprocessen – det långa arbete som krävs innan boken kan skickas till ett tryckeri eller förlag. Det är en rolig och ibland mödosam process. Varifrån kommer idéerna? Varför betyder en skrivvän så mycket? Vi diskuterar också synopsis, perspektiv, Scrivener och Word, cliffhangers, struktur och research. Och hur är det med skrivprocessen relaterat till sociala medier? Detta är ett fullspäckat avsnitt från idé till färdigt utkast.

1. Egenutgivning

Vad är egenutgivning? I det första avsnittet av podden diskuterar vi vad egenutgivning är och vad det innebär att ge ut en bok på eget förlag. Vilka fördelar respektive nackdelar finns det med egenutgivning? Hur pratar man om sig själv som författare?